Γιώργος Ζαμπέτας
Γιώργος Ζαμπέτας
 • Όνομα:
  Γιώργος Ζαμπέτας
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  25 Ιανουαρίου 1925
 • Απεβίωσε:
  10 Μαρτίου 1992
 • Ταινίες με FF:
  3

Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν ένας εξαιρετικός συνθέτης και βάρδος του ελληνικού ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Δεξιοτέχνης, όσο λίγοι στο μπουζούκι, διασκεδαστής όσο κανένας συνάδελφός του και τόσο αγαπητός, όσο λίγοι Έλληνες.
Μεγάλωσε στην Αθήνα και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε πολύ μικρή ηλικία, παίρνοντας μαθήματα από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν κουρέας και έπαιζε ερασιτεχνικά μπουζούκι. Μόλις στα δεκαπέντε του, εμφανίστηκε σε νυχτερινό κέντρο και πάνω στην ενηλικίωσή του μπήκε στη δισκογραφία.
Το 1959 ο Μάνος Χατζιδάκις τον έκανε σολίστ στις συνθέσεις του. Στη συνέχεια ο Ζαμπέτας έγραψε μία λαμπρή και αξιοζήλευτη καριέρα, «κεντώντας» με τις πενιές του τα τραγούδια όλων των μεγάλων συνθετών της εποχής, όπως Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Καπνίση, Μαρκόπουλου, Μαρκέα και άλλων. Επίσης χρωμάτιζε τα τραγούδια με δικές του εισαγωγές που «θερμαίνανε» το κοινό. Έγραψε τραγούδια με πολλούς γνωστούς στιχουργούς, όπως Βασιλειάδης, Τζεφρώνης, Παπαδόπουλος, Πρετεντέρης, Σακελλάριος και άλλοι.
Έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από 250 τραγούδια, με τα περισσότερα να γίνονται επιτυχίες και να μεταδίδονται με την ίδια φρεσκάδα στις επόμενες γενιές. Κάποια από τα τραγούδια του που άφησαν εποχή είναι τα: «Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά», «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Ο πενηντάρης», «Μάλιστα κύριε», «Αράπης», «Τι γλυκό να σ΄αγαπούν», «Το πιτσιρίκι», «Που΄σαι Θανάση», «Ο Λευκός ο Πύργος» και άλλα. Ανέδειξε μία ολόκληρη φουρνιά τραγουδιστών, όπως Μοσχολιού, Κόκκοτα, Βοσκόπουλο, Μαρινέλλα και άλλους.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες - κοντά στις 200 - στολίζοντάς τες με το μπουζούκι του και με τη φωνή του. Τραγούδησε σε τρεις ταινίες της Φίνος Φιλμ, ενώ συμμετείχε με το μπουζούκι του σε άλλες τέσσερις: "Η Λίζα και η Άλλη", "Λόλα", "Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια" και "Παράνομοι Πόθοι".

Πηγαίος, αθυρόστομος, χιουμορίστας, αλλά και μάγκας, ο Γιώργος Ζαμπέτας χρωμάτισε με το μπουζούκι του μια ολόκληρη εποχή. Έφυγε από τη ζωή το 1992, σε ηλικία 67 ετών.