Βιβλία για τον Ελληνικό Κινηματογράφο έχουν γραφτεί αρκετά μέσα στα οποία περιέχονται και οι ταινίες της Φίνος Φιλμ. Ένα ειδικό αφιέρωμα, όμως, στο έργο του Φιλοποίμενα Φίνου δεν είχε για χρόνια γραφτεί, όσο και αν οι ταινίες του είχαν κατακτήσει κυριολεκτικά όλες τις γενιές, όσο και αν όλοι σχεδόν οι άνθρωποι του κινηματογραφικού χώρου εξυμνούσαν την προσφορά του.
To 1987, ο φροντιστής της Φίνος Φιλμ, Παντελής Παλιεράκης, αποφάσισε να διηγηθεί στον δημοσιογράφο Αλκίνοο Μπουνιά μια σειρά από χαριτωμένα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πίσω από τις κάμερες της FF. Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος Ιάσων Τριανταφυλλίδης έγραψε και κυκλοφόρησε δύο βιβλία-σταθμούς για τον Ελληνικό Κινηματογράφο και τη Φίνος Φιλμ, για να ακολουθήσει ο Μάρκος Ζέρβας, ο οποίος είχε εργαστεί στη Φίνος Φιλμ από την αρχή σχεδόν της ίδρυσης της. Τέλος η Μαρικαίτη Καμβασινού, κατάφερε να ξεδιπλώσει όλο το προσωπικό αρχείο της θείας της, Τζέλλα Φίνου, και μέσα από τις φωτογραφίες κυρίως, να ξυπνήσει τις μνήμες της και να προκαλέσει τις διηγήσεις της.
Συγγραφέας: Μαρικαίτη Καμβασινού
Εκδοτικός Οίκος: ΟΡΦΕΑΣ
Έτος Έκδοσης: 2005
Σελίδες: 380
Μια πολυτελής έκδοση για τη ζωή του "πατέρα" του ελληνικού κινηματογράφου, Φιλοποίμενα Φίνου, τον γάμο του με την Τζέλλα Βανάκου και την πορεία της Φίνος Φιλμ που δέσποσε στον κινηματογραφικό χώρο επί τριάντα πέντε χρόνια. Η ανιψιά της Τζέλλας Φίνου, συγγραφέας κ. Μαρικαίτη Καμβασινού, ξετυλίγει την προσωπική και επαγγελματική ζωή του Φίνου, βασισμένη σε αφηγήσεις της Τζέλλας αλλά και σε προσωπικές μελέτες της, καταγράφοντας έτσι πολύτιμες μαρτυρίες και ανακαλύπτοντας ανέκδοτα φωτογραφικά ντοκουμέντα. Η έκδοση συνοδεύεται από συλλεκτικό DVD, επιμέλειας Στάθη Καμβασινού, και διάρκειας εβδομήντα πέντε λεπτών, στο οποίο παρουσιάζονται αποσπάσματα από όλα τα είδη ταινιών της Φίνος Φιλμ και συνεντεύξεις του Φίνου και των συνεργατών του.
Συγγραφέας: Μάρκος Ζέρβας
Εκδοτικός Οίκος: ΑΓΚΥΡΑ
Έτος Έκδοσης: 2003
Σελίδες: 496
Ο Μάρκος Ζέρβας, διευθυντής για χρόνια της Φίνος Φιλμ, καταθέτει στο βιβλίο αυτό την προσωπική του μαρτυρία για τη δημιουργία, την εξέλιξη και την ακμή της μυθικής, για τα ελληνικά δεδομένα, εταιρείας, από την ημέρα της ίδρυσής της έως το θάνατο του Φιλοποίμενα Φίνου. Ιδιαίτερα η περιγραφή των πρώτων κινηματογραφικών προσπαθειών του Φιλοποίμενα Φίνου και των συνεργατών του, στα προπολεμικά και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, αποτελεί μοναδικό ντοκουμέντο.
Συγγραφέας: Ιάσων Τριανταφυλλίδης
Εκδοτικός Οίκος: ΕΞΑΝΤΑΣ
Έτος Έκδοσης: 2000
Σελίδες: 323
Ένα βιβλίο-σταθμός για την ιστορία της καταγραφής του ελληνικού κινηματογράφου. Ένα αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου Έλληνα κινηματογραφιστή Φιλοποίμενα Φίνου. Πρόκειται για ένα λεύκωμα-μελέτη που περιλαμβάνει ολόκληρο το έργο του, από το 1940 ως το 1977, με στοιχεία και πίνακες για κάθε ταινία του, παρασκήνια, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και μοναδικές αφίσες και αφισέτες που αποτελούν συλλεκτικής αξίας μαρτυρίες για την εποχή και τους ανθρώπους του σινεμά.
Συγγραφέας: Ιάσων Τριανταφυλλίδης
Εκδοτικός Οίκος: ΑΜΜΟΣ
Έτος Έκδοσης: 1997
Σελίδες: 344
"Στο τέλος μιλάει το πανί..." μια φράση του μέγιστου του ελληνικού σινεμά, του Φίνου. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στο καλό ελληνικό σινεμά, στο σινεμά του Φίνου και στις άλλες ταινίες που ήταν "σαν του Φίνου". Όχι περισσότερες από 250-300 ταινίες συνολικά. Αυτές που λατρέψαμε και εξακολουθούμε να λατρεύουμε ώς σήμερα, χρόνια μετά. Αυτές που αντέξανε στο χρόνο -αλήθεια πώς και γιατί έγινε αυτό; Αυτές που χαρακτήρισαν την εποχή τους και έφτιαξαν ένα δυνατό πολιτιστικό κίνημα. Χωρίς πριν, χωρίς μετά... Αυτό το βιβλίο αναφέρεται στη μαγική κινηματογραφική εποχή από το 50 έως το 70. Μιλούν οι πρωταγωνιστές και οι δημιουργοί. Με πολλές φωτογραφίες και ανέκδοτες συνεντεύξεις, αποκαλυπτικά στοιχεία και άγνωστες λεπτομέρειες, πολλές πληροφορίες...
Συγγραφέας: Αλκίνοος Μπουνιάς
Εκδοτικός Οίκος: ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗΣ
Έτος Έκδοσης: 1987
Ο Παντελής Παλιεράκης που επί τριάντα ολόκληρα χρόνια διετέλεσε φροντιστής της Φίνος Φιλμ, αφηγείται στο δημοσιογράφο-συγγραφέα Αλκίνοo Μπουνιά μια σειρά από χαριτωμένα γεγονότα, τα οποία διαδραματίστηκαν πίσω από τις κάμερες. Το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη του Φ. Φίνου.