Η ιστορία της Φίνος Φιλμ και του ιδρυτή της Φιλοποίμενα Φίνου είναι γεμάτη από διακρίσεις. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι ασφαλώς η διαχρονική αξία που αποκτήσανε οι ταινίες με το σήμα της FF. Δεν φθαρήκανε μέσα στο χρόνο, αντιθέτως, γιγαντώθηκαν και αποκτήσανε τέτοιο ειδικό βάρος, ώστε σήμερα να αποτελούν σημαντικό κομμάτι του νεοελληνικού πολιτισμού.
Η συμμετοχή μίας ελληνικής ταινίας τόσο σε κορυφαία κινηματογραφικά Φεστιβάλ, όπως των Καννών, του Βερολίνου, αλλά και της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ), αποτελεί μέγιστη διάκριση και σημαντικό κριτήριο για το καλλιτεχνικό υπόβαθρο της.
Η ταινία «Ηλέκτρα» ήταν η πρώτη Ελληνική ταινία που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών κατακτώντας 2 βραβεία: το πρώτο για την καλύτερη μεταφορά αρχαίου δράματος στον κινηματογράφο, ενώ το δεύτερο απονεμήθηκε στον Φίνο για την ηχητική επένδυση της ταινίας. Παράλληλα, η «Ηλέκτρα» ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1963, ενώ τιμήθηκε και σε πολλά ακόμα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου: Αργυρή Δάφνη στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1963, Δίπλωμα Αξίας στο Φεστιβάλ Κιν/φου Εδιμβούργου 1962, Βραβείο Femina στο Φεστιβάλ Κιν/φου Βελγίου 1963, Βραβείο κριτικής επιτροπής και Βραβείο κινηματογραφικού τύπου στο Φεστιβάλ Κιν/φου Αμβέρσας 1964, Ειδικό Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινη/φου Ακαπούλκο 1962, 3 Βραβεία στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης 1962, 5 Βραβεία από την Πανελλήνια Ένωση Κρτικών Κινηματογράφου, Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ της Διεθνούς Ένωσης Νέων Γαλλίας, καθώς και Βραβείο καλύτερης ταινίας από τους αντιπροσώπους διεθνούς τύπου στο Φεστιβάλ Βαλκανικού Κινηματογράφου 1964.
Τέσσερις ακόμα ταινίες της Φίνος Φιλμ συμμετείχαν επίσημα στο Φεστιβάλ των Καννών: «Τελευταία Αποστολή» 1951, «Νεκρή Πολιτεία» 1952, «Το Τελευταίο Ψέμμα» 1958, «Μανταλένα» 1961, ενώ άλλες τρεις είχαν ανεπίσημη παρουσία χωρίς να διαγωνιστούν: «Η Αλίκη στο Ναυτικό» 1961, «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» 1965, «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες» 1967.
Η ταινία «Το Τελευταίο Ψέμμα» επιλέχθηκε ως «εξαιρετική ταινία της χρονιάς» για να παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ του Λονδίνου το 1958, ενώ η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Έλλη Λαμπέτη, ήταν υποψήφια καλύτερης ξένης ηθοποιού στα βραβεία BAFTA της Μ. Βρετανίας. Η ταινία συμμετείχε σε ακόμα πέντε Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Μελβούρνης 1959, Σαν Φρανσίσκο 1959, Εδιμβούργου 1959, Αδελαΐδας 1962.
Η ταινία «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο», εκτός της συμμετοχής της στο Φεστιβάλ των Καννών, ήταν και υποψήφια για Όσκαρ το 1965, ενώ συμμετείχε και στο Φεστιβάλ Karlovy Vary της Τσεχίας την ίδια χρονιά.
Στο φημισμένο Φεστιβάλ του Βερολίνου συμμετείχαν - εκτός από την «Ηλέκτρα» - δύο ακόμα ταινίες της Φίνος Φιλμ: «Οι Παράνομοι» το 1958 και η «Αστέρω» το 1959.
Τρεις ακόμα ταινίες της Φίνος Φιλμ συμμετείχαν σε διεθνή φεστιβάλ: «To Αμαξάκι» στο Karlovy Vary το 1958, «Το Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο» στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου το 1962, και «Ο Βάλτος» στο Φεστιβάλ Ναυτικού Κινηματογράφου στην Καρθαγέννη.
Στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν πολλές ταινίες της Φίνος Φιλμ και μαζί τους πολλοί σημαντικοί συντελεστές: «Μανταλένα», 1960 (Α’ Γυναικείου ρόλου: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Β΄ Αντρικού ρόλου: Παντελής Ζερβός, Σεναρίου: Γιώργος Ρούσσος), «Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», 1960 (Bραβείο μιας από τις πέντε καλύτερες ταινίες της πενταετίας), «Ηλέκτρα», 1962 (Καλύτερης ταινίας: Φ. Φίνος, Α’ Γυναικείου ρόλου: Ειρήνη Παππά, Σκηνοθεσίας: Μιχάλης Κακογιάννης, τα αντίστοιχα βραβεία κριτικών και κριτικών Β΄ γυναικείου ρόλου: Αλέκα Κατσέλη, Β΄ Αντρικού ρόλου: Μάνος Κατράκης, Μουσικής: Μίκης Θεοδωράκης), «Πυρετός στην Άσφαλτο», 1967 (Αρτιότερης παραγωγής: Φ. Φίνος, Σκηνοθεσίας: Ντίνος Δημόπουλος, Α΄ Αντρικού ρόλου: Γιώργος Φούντας), «Οι Σφαίρες δεν Γυρίζουν Πίσω», 1967 (Μουσικής: Μίμης Πλέσσας), «Πανικός», 1969 (Μουσικής: Κώστας Καπνίσης), «Αστραπόγιαννος», 1970 (Αρτιότερης παραγωγής: Φ. Φίνος, Κώστας Κανδύλης, Α΄ Αντρικού ρόλου: Νίκος Κούρκουλος), «Παπαφλέσσας», 1971 (Αρτιότερης παραγωγής: Φ. Φίνος - Τζέημς Πάρις, Σκηνοθεσίας: Ερρίκος Ανδρέου, και τιμητική διάκριση για σκηνογραφία, κουστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος), «Ναι Mεν, Aλλά», 1972 (Σεναρίου: Παύλος Τάσιος, και τιμητική διάκριση για το μοντάζ: Παύλος Φιλίππου), «Ο Βάλτος», 1972 (Τιμητική διάκριση φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης), «Η Δίκη των Δικαστών», 1974 (Τιμητική διάκριση για το μακιγιάζ: Σταύρος Κελεσσίδης). Το 1962 ο Φίνος απέσυρε τελευταία στιγμή τις ταινίες «Κατήφορος», «Η Λίζα και η Άλλη», καθώς διαφώνησε με την επιτροπή για την σειρά προβολής των ταινιών.
Κρατικά βραβεία από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών απέσπασαν οι ταινίες: «Κοντσέρτο για Πολυβόλα», 1967 (Σεναρίου: Νίκος Φώσκολος, Ερμηνείας: Κωστας Καζάκος), και «Κατάχρησις Εξουσίας»,1971 (Ερμηνείας: Νίκος Κούρκουλος).
Οι διακρίσεις της Φίνος Φιλμ είναι πολλές και σημαντικές. Άνοιξαν το δρόμο για έναν κινηματογράφο γεμάτο Ελλάδα και μετέφεραν τον πολιτισμό μας εντός και εκτός συνόρων.