Λίντα Άλμα
Λίντα Άλμα
 • Όνομα:
  Λίντα Άλμα
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  1926
 • Απεβίωσε:
  02 Αυγούστου 1999
 • Ταινίες με FF:
  2

Η Λίντα Αλμα, με πραγματικό όνομα Ελένη Μαλιούφα, ήταν μια από τις καλύτερες χορεύτριες που πέρασαν από την Ελλάδα στο μουσικό θέατρο. Καλλιτεχνικό ζευγάρι για 28 ολόκληρα χρόνια με τον εξαίρετο χορογράφο και χορευτή Γιάννη Φλερύ, έγραψε μια λαμπρή καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο στην Ελλάδα, αλλά για κάποια χρόνια και στο εξωτερικό.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και από μικρή πήρε μαθήματα κλασικού χορού στη σχολή Μοριάνοβ. Πολύ αργότερα, συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι (σχολή Πρεομπραζένσκα) και στην Αμερική (σχολές Γιασβίνσκυ, Κέιτον).

Το 1943, ο Απόλλων Γαβριηλίδης την είδε να χορεύει στη σχολή της και της πρότεινε να εμφανιστεί στο βαριετέ του Ορέστη Λάσκου που παρουσίαζε στο «Αλκαζάρ», ιδιοκτησίας του Γιάννη Φίνου, πατέρα του Φιλοποίμενα. Στη συνέχεια εμφανιζόταν και σε άλλα βαριετέ σαν ντουέτο με την αδελφή της, η οποία σύντομα σταμάτησε την καλλιτεχνική της καριέρα. Την επόμενη χρονιά, τη γνώρισε και ο Γιάννης Φλερύ στο βαριετέ «Παναθήναια», καθώς έψαχνε να βρει αντικαταστάτρια της παρτενέρ του, η οποία είχε πάθει κάποιο ατύχημα. Από τότε και για 28 ολόκληρα χρόνια, η Λίντα Άλμα και ο Γιάννης Φλερύ έγιναν αχώριστο καλλιτεχνικό ζευγάρι.

Το 1946, η μεγάλη ηθοποιός Εντίθ Πιαφ είδε το ζευγάρι να χορεύει, ενθουσιάστηκε και τους προσκάλεσε σε μια μεγάλη τουρνέ μαζί της, με εμφανίσεις στο Παρίσι και σε περιοδείες ανά τον κόσμο. Στο διάστημα των πέντε ετών που έλειπαν από την Ελλάδα, το χορευτικό ζευγάρι Φλερύ-Άλμα εμφανίστηκε δίπλα και σε άλλες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, όπως Αζναβούρ, Ίβ Μοντάν, Ζακ Μπρελ, Μπουρβίλ και άλλοι.

Μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, το 1952, εμφανίζονταν μαζί σε μουσικά θέατρα, σε κέντρα και στον κινηματογράφο. Στη Φίνος Φιλμ χόρεψαν μαζί σε αρκετές ταινίες, ενώ σε δύο από αυτές χόρεψαν με δική της χορογραφία: «Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια» και «Κοντσέρτο για Πολυβόλα».

Σύντροφος της  ζωής της, για 30 ολόκληρα χρόνια ήταν ο Μάνος Κατράκης, από τον οποίον διδάχτηκε πολλά. Μετά το θάνατό του, η Λίντα Άλμα οργάνωσε και αξιοποίησε το καλλιτεχνικό αρχείο του με σκηνικά κοστούμια, αφίσες, μαγνητοταινίες και άλλα αντικείμενα από τις παραστάσεις του και τις ταινίες του.